Artikkelit Menu Sulje

COPLA voitti Slushin Science Pitching –kilpailun

Huipputiede loisti Slushin lavalla, kun kymmenen finalistitiimiä kertoi Science Pitching -kilpailussa tieteellisistä löydöksistään asiantuntevalle tuomaristolle ja laajalle yleisölle.

COPLA voitti Slushin Science Pitching –kilpailun

Kilpailun voitti Helsingin yliopistossa solubiologina työskentelevän Virpi Muhosen COPLA-tiimi. Tuomaristo perusteli voittajan valintaa sillä, että tutkijat ratkaisevat isoa ongelmaa ja osaavat myös kertoa miten se käytännössä tehdään.

- COPLAn innovaatio on hieno ja ensimmäinen sija meni oikealle tiimille. Voitto tuo COPLAlle näkyvyyttä ja toivottavasti auttaa löytämään maailman parhaat kumppanit innovaation kaupallistamiseksi, toteaa HISn toimitusjohtaja Jari Strandman.


Bioproteesi korvaa tekonivelet

Rustovaurioiden korjaaminen on tuskallista ja kallista. Solubiologi Virpi Muhonen ja hänen COPLA-tiiminsä ovat keksineet uuden ratkaisun rustovaurioiden varhaiseen korjaamiseen. COPLA-istutteen avulla pyritään ehkäisemään nivelrikon syntyminen. Lisäksi COPLA-istute luo pohjan bioproteesien kehitystyölle, jonka tavoitteena on korvata metalliset tekonivelet.

COPLAn innovaatio on syntynyt Helsingin yliopiston ja Tampereen teknisen yliopiston tutkijoiden yhteistyönä. Virpi Muhosen lisäksi tiimiin kuuluvat HY:ltä Constance Trouvé, Eve Salonius ja professori Ilkka Kiviranta. TTY:ltä puolelta tiimissä ovat Anne-Marie Haaparanta, Kaisa Laine ja professori Minna Kellomäki.

Tutkimusryhmä on parhaillaan kaupallistamassa keksintöä Tekesin TUTL-projektin rahoittamana. Tavoitteena on spin out -yrityksen perustaminen.  Tiimin päätutkijat, Virpi Muhonen ja Anne-Marie Haaparanta ovat lähdössä päätoimisiksi yrittäjiksi viemään COPLAa eteenpäin. Voitto toi kaupallistamiseen lisää tehoa, sillä palkintona on rahan lisäksi monipuolista asiantuntija-apua idean kaupallistamiseen.

Tutkijat tekivät Slushissa historiaa, sillä Science Pitching -osuus järjestettiin tapahtumassa ensimmäistä kertaa. Kymmenestä finalistista kahdeksalla on juuret Helsingin yliopistossa.

Voittajan valitsivat professori Anne Jalkala Lappeenrannan yliopistosta, Hao Li virtuaalitodellisuuden apulaisprofessori Etelä-Kalifornian yliopistosta ja Juha Ruohonen, pääomasijoittaja ja Startup Saunan neuvonantaja.

Voittajatiimi sai 3000 euron kehitysrahan ja mentoritiimin päästäkseen alkuun tiedeinnovaation kehittämisessä. Mentoritiimiin kuuluu kokeneita asiantuntijoita, kuten Elisan digijohtaja Ville Takanen, Castrén & Snellmanin teknologiaoikeuden asianajaja Jaakko Lindgren, enkelisijoittaja Moaffak Ahmed ja Team Finlandin Natalia Härkin.

HISn esittelymateriaali COPLAsta.

Kuva: Vilja Pursiainen / KasKas-media

Innovaatiot